Piirin puheenjohtajan syystervehdys

Syystervehdys puheenjohtajalta

Lauantaina 14.10. olimme koolla syyskokouksessa Tampereella. Lämmin kiitos Tampereen klubille kokousjärjestelyistä. Tampereelle on aina mukava tulla ja olitte nähneet paljon vaivaa tilaisuuden eteen. 

Jatkan kiitoksilla – lämpimästi kiitän myös Kuopion klubia kansainvälisen presidenttimme Trish Douglasin vierailun järjestelyistä.  Presidenttimme aktiivisuus ja into antoi itsellekin uskoa asiaamme. Trish avasi eläväisellä, innostavalla tavalla vuoden teeman ”Shine a Light” merkitystä ja sen kärkialoitteita: Kuinka voimme kirkastaa elämää ja antaa toivoa tulevaisuudesta luonnonkatastrofin uhatessa, ja miten tärkeä henkinen hyvinvointi on meille kaikille. Trish kehotti IW-klubeja jatkamaan toimintaansa vaikeuksissa olevien tukemisessa. Tukea tarvitsevat lähimmäisemme voivat olla joko omassa elinpiirissämme tai kaukana sodan tai luonnonmullistusten keskellä. 

Alkanut kausi piirissämme on oikeastaan hieman kaksijakoinen. Piiriin kuuluu tällä hetkellä kuusi klubia.  Monessa klubissa tuntuu menevän hyvin, jäsenmäärä on kasvava ja toiminta aktiivista. Siitä voi iloita. Toisaalta on tapahtunut ja tapahtumassa valitettavia klubien kuihtumisia ja lopetuspäätöksiä. Ilmiö ei koske vain Inner Wheel – järjestöjä vaan on ihan yleisemmin kaikkea yhdistystoimintaa koskeva tilanne. On todettu ihmisten mieluummin osallistuvan lyhytkestoisiin projektiluonteisiin tapahtumiin kuin sitoutuvan järjestöbyrokratian elinikäiseen pyörittämiseen. 

Tähän ilmiöön toivon kansallisen neuvoston asettaman työryhmän löytävän ratkaisuja pohtiessaan organisoitumistamme. Nykyisellään koen organisaatiomme rakenteen aika jäykäksi ja sääntöjen kahlitsemaksi – jospa työryhmä löytää ratkaisun, joka tuo joustavuutta ja antaa enemmän tilaa perustehtävällemme, hyväntekeväisyydelle. Ratkaisuja odotellessa kannustetaan ja tuetaan klubien toimintaa ystävyyden ja avunannon hengessä niin, että klubit saavat toimintaansa lisää jäseniä ja jatkuvuutta.

Vuosi 2024 on IW-järjestön 100-vuotisjuhlavuosi ja piirimme huomioi myös klubien merkkipäivät. Juhlavuoden kunniaksi nostimmekin maljat Tampereen kokouksessa. 

Toimintakautemme tunnus on Shine a light –levitä valoa. Kaikista haasteista huolimatta meidän tulee olla valon ja ilon lähteinä ympäristöissämme – siihen velvoittavat jo Inner Wheelin perusarvot ystävyys ja palvelu. Toiminnallamme lisäämme hyviä asioita polarisoituvaan maailmaamme, luomme turvaa ja mielekästä toimintaa syrjäytymisvaarassa oleville, tuemme nuoria ja kannustamme itsensä kehittämiseen. Mielenterveyden haasteisiin pyrimme löytämään osaltamme ratkaisuja. Kun maailmalla kuohuu ja ihmisten hätä vyöryy silmiemme eteen uutisissa, ystävyys ja avunanto nousevat arvoon arvaamattomaan. 

Otan mieluusti vastaan vinkkejä puheenjohtajan tehtävän hoitamiseen. Vaikka oma kotiklubini on jo tehnyt lakkautuspäätöksen, pyrin hoitamaan piirin puheenjohtajuuden niin hyvin kuin taidan ja olemaan tässä tehtävässä luottamuksenne arvoinen. Tulen mielelläni klubivierailuille, kun kutsu käy, niinhän kauden toimintasuunnitelmaankin kirjattiin. Olkaamme yhteydessä!

Puheenjohtaja Anja Manninen