Kuopio -Toiminta

Marraskuun kuukausikokous 9.11.2021 – vierailu Lignell & Piispanen

Pidimme ensin lyhyen kokouksen, jossa käsiteltiin mm. klubin tulevia tapahtumia, sekä muita ajankohtaisia asioita. Sen jälkeen pääsimme opastetulle tehdaskierrokselle. Oppaamme Piia Tuovinen kertoi Lignell & Piispasen historiasta ja nykypäivästä ja kierrätti meitä yrityksen tiloissa. Kierroksen jälkeen valtaosa jäsenistä osallistui vielä tastingiin, jossa päästiin maistelemaan heidän tuotteitaan. Lisäksi jäsenillä oli mahdollisuus ostaa Lignell & Piispasen tuotteita. Tilaisuus oli herättänyt hienosti mielenkiintoa jäsenistössä, kun paikalla oli 26 henkilöä, joista valtaosa jäi vielä maistelemaan isäntäyrityksemme valmistamia juomia.

Tilaisuuden opas ja illan emäntä, laulajanakin tunnettu Piia Tuovinen järjesti meille tastingin aikana leikkimielisen kilpailun liittyen maisteltavana oleviin juomiin. Hieno, mielenkiintoinen ja kaikin puolin onnistunut ilta päättyi Maamme-lauluun, jonka kajautimme yhdessä Piia Tuovisen johdolla.

Iloinen joukko yhteiskuvassa Lignell & Piispasen toimitiloissa
Tutustumassa tuotantoon
”Taskumatti”
Siinäpä on Lignell & Piispasen tuotteita makuun jos toiseenkin
Tastingin kaunis kattaus

Ruoka- ja matkailukirjaa juhlistettiin Koivumäen kartanolla

Neljän Italian IW-piirin julkaiseman ruoka- ja matkailukirjan kuopiolaista osuutta juhlistettiin 1.9. Koivumäen kartanolla kakkukahvien merkeissä. Samalla past presidentti Marketta Kolari ja ISO-vastaava Arja Haapakorva luovuttivat kirjat ja kunniakirjat Koivumäen kartanon kehityspäällikkö Sari Mieloselle ja Lignell&Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikköselle. Kirjaan on valikoitu Koivumäen kartanon menu ja miljöö sekä Lignell&Piispasen tuotteita kuten kalan marinointiin käytetty palkittu tillivodka.

 

Arja Haapakorva ja Marketta Kolari pitivät kansainväisenä yhteistyönä tehtyä ruokakirjaa mainiona esimerkkinä IW:n kansainvälisistä yhteyksistä. Kirja luovutettiin Lignell&Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikköselle (keskellä) ja Koivumäen kartanon kehitysjohtaja Sari Mieloselle.

Kuopion IW-klubi vei kuopiolaisia menuja italialaiseen ruokamatkailukirjaan

Kuopion Koivumäen kartanon herkut ja Lignell & Piispasen palkitut juomat ovat päässeet Kuopion IW-klubin ansiosta Italian IW-piirin 204 julkaisemaan ruokamatkailukirjaan Cucina, Calici, Casali et Castelli. Kirja on ilmestynyt myös englanniksi nimellä   Cuisine, Wines, Manors  and Castels. 

Kuopion IW-klubin yhteydet Italiaan ovat vuoden 2018 Milanon ystävyysmatkan satoa, jolloin klubilaiset tapasivat IW-Milanon Giardini -klubin ja saivat nauttia heidän vieraanvaraisuudestaan yhteisellä lounaalla. Kirja liittyy klubin kansainvälisen yhteistyön ja ystävyyden edistämisen toimintaan. Artikkelin ja kuvat kirjaan toimitti ISO-vastaava (International Service Organizer) eli kansainvälisistä yhteyksistä vastaava Arja Haapakorva.

Aivan aiheetta ei Arja Haapakorva toimeen tarttunut, sillä Kuopion seutu on saanut vuosille 2020–2021 European Region of Gastronomy -tunnustuksen.

Koivumäen kartanon tillivodkamarinoitu kirjolohi, ahvenfileet piparjuurikastikkeessa sekä Lignell-Piispasen kahviliköörin ja Raninin konjakin aateloima jälkiruoka resepteineen esitellään nyt Italian linnojen ja muiden mielenkiintoisten ruokamatkakohteiden alueilleen tyypillisten ruokien ja viinien joukossa.

Kirjassa esitellään liki sata ruokamatkailukohdetta menuineen ja resepteineen neljän Italian IW-piirin sekä piirien kontaktiklubien alueilta.  Kuopion IW-klubi on Suomesta ainoa, mutta muita kontaktiklubeja on mukana myös Saksasta ja Ranskasta. Lisäksi Kuopion IW-klubi palkittiin Koivumäen menusta ja kohteen esittelystä parhaana ulkomaisena toteutuksena.

Kirja oli mainio tilaisuus tuoda esiin savolaista lähiruokaa ja parhaita makuja kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisessa miljöössä.

Italialaiset olivat panostaneet vahvasti kirjan toteutukseen ja korkeatasoiseen ulkoasuun. Kuvassa kirjaa esittelee Arja Haapakorva Kuopion IW-klubin alkaneen kauden presidentin  Päivi Hartikaisen ja päättyneen kauden presidentin Marketta Kolarin seurassa.

Kuopion klubi sai Arja Haapakorvan toimittamasta artikkelista parhaan ulkomaisen toteutuksen palkinnon.

Kauden päätös retkitunnelmissa

Kuopion IW-klubi kokoontui kesän ensimmäisenä lämpimänä päivänä kauden päättäjäisiin Rauhalahden leirikeskuksen pienessä saaressa sijaitsevaan Nuottakotaan. Ilo kokoontua ja nähdä IW-ystäviä oli suuri, sillä edellisestä yhteistapaamisesta oli jo puoli vuotta. Presidentti Marketta Kolari totesikin, että IW-yhteisö on tärkeä sosiaalinen verkosto. Erityisen hienoa on ollut, että Kuopion IW-klubi on pystynyt toimimaan koronarajoituksista huolimatta ja ylläpitämään yhteishenkeä. Hallitus ojensi kukat presidentille kiitokseksi ansiokkaasta presidenttikaudesta tänä vaikeana aikana.

Keväiseen ulkoilmatapahtumaan osallistui 26 innerwheeliläistä.

Jaana Väätäinen jatkaa klubin sihteerinä.
Tuula Vilkki aloittaa syksyllä varapresidenttinä.

Kaikki kevään 2021 kokoontumiset pidettiin etäyhteyksin, mutta ohjelma toteutui silti suunnitelmien mukaisesti. Alla muistoja viimeisistä yhteistapaamisista:

Perintöasioista tärkeää tietoa

Marraskuun kuukausikokouksessa perehdyimme perintöasioihin, josta saimme asiantuntijatietoa asianajaja Seppo Kolarilta. Klubilaiset olivat ajankohdan vaatimuksen mukaisesti huolellisesti Masked-IW.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on iw-perinto-1.jpg
Turvavälien, käsidesien ja maskien turvin uskaltauduimme kokoontumaan väljennetyissä kokoustiloissa Kuopion Klubilla

Yritysvierailu Lasilinkkiin

Klubin lokakuun kuukausikokouksen yhteydessä tutustuimme kuopiolaiseen, uniikkeja sisustuslaseja valmistavaan Lasilinkkiin. Toimitusjohtaja Essi Sundman on kolmannen polven yrittäjä täyden palvelun lasitusliikkeessä, joka valmistaa hänen sanojensa mukaan lasista kaikkea paitsi silmälaseja. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on lasilinkki4-1.jpg
Kokoustimme näyttelytilassa, jossa lasi näyttäytyi väliseininä, lavuaarialtaina, pöytälevyinä, keittiön välitiloina ja jopa hautakivinä. Lasilinkki edustaa ainutlaatuista lasiosaamista ja hallitsee myös kierrätyslasin uusiovalmistuksen.